Foredragsholdere
Tom Morgan
NONSPACE
Tom Morgan er medgrunnlegger & Head of Strategy i NONSPACE. Et byrå som kombinerer design, reklame, sosialt arbeid og tech.
Morgan er en ettertraktet taler på Design Futures og har en stor pasjon for generative virksomheter. Han har lang erfaring med å jobbe på tvers av sektorer: Produksjon til service, offentlige organisasjoner til medisinindustrien, media til finans, telekommunikasjon til sosiale prosjekter. Tom er også styreformann i Design Region Bergen, innvalgt medlem i Royal Society of Arts, og gjesteforeleser ved universiteter i Norge og UK.
Sigrun Stenseth
Tise
Sigrun Stenseth er markedssjef for suksess-appen Tise, og er av Dagens Næringsliv utropt som en av 30 personer under 30 år som vil gjøre verden til et bedre sted.
Til IDC kommer hun for å fortelle om hvordan gjenbruksappen Tise har gått fra å være en norsk start-up til en nordisk scale-up. Appen skiller seg fra andre markedsplasser ved at man har kombinert den klassiske markedsplassen med elementer fra sosiale medier. I dag har appen mer enn 2,5 millioner brukere og Sigrun skal fortelle om hvordan de med målgruppen i fokus har designet et produkt som engasjerer unge til et mer gjennomtenkt forbruk.
Nima Shahinian
Designit
Han var gutten som droppet ut av videregående. Nå kan industridesigneren Nima Shahinian bli første nordmann ut i verdensrommet. Av yrke er Nima industridesigner, og jobber til vanlig som Strategic Design Lead i det globale designbyrået Designit.
Nima har kvalifisert som astronautkandidat som første nordmann i historien, og i januar startet han full astronauttrening med det russiske romprogrammet. Men da Russland gikk til krig mot Ukraina bare uker senere, avsluttet Nima samarbeidet med russerne. I september fortsetter han prosjektet sitt, denne gangen sammen med NASA og SpaceX. Han trener dag inn og dag ut for å kunne reise ut i verdensrommet i 2023 eller 2024, med planlagt oppskytning til den internasjonale romstasjonen.
Ulla Sommerfelt
EGGs Design
CEO i EGGS Design, Ulla Sommerfelt, mener alle kan være kreative, og brenner for at organisasjoner må tilby de riktige vekstmiljøene for at dette skal skje: Bygg et miljø av tillit, hvor folk kan være mennesker, ikke maskiner. Tilsett riktig mengde feedback, friksjon og kritikk, og du får et miljø som lar folk utforske innovasjonsevnene sine.
Det finnes mange myter knyttet til kreativitet og innovasjon. Sommerfelt pleide selv å tro på mange av disse. Under IDC skal hun ta for seg de fire sterkeste mytene, og snakke om hvorfor de er feil.
Jeremy White
Seymourpowell
Hvordan tegner man et romskip? Gjennom over 30 år har Seymourpowell i London vært et verdensledende design- og innovasjonsbyrå med en merittliste som strekker seg fra den første mobiltelefonen i lommestørrelse, til e-betaling, vannfiltrering og bærekraftig transport.
Jeremy White er sjef for transportdesign i Seymourpowell, og har jobbet med ulike former for transport av mennesker i en årrekke - til lands, til vanns, og i luften. Jeremys design spenner fra de nye flytogene i Oslo til Virgin Galactics romfartøy som skal ta mennesker utenfor atmosfæren.
Bjørn-Helge Vik
Slettvoll
Internasjonalt marked, lokalt forankret. Slettvoll Møbler ble etablert på Stranda på Sunnmøre i 1951, og er i dag et av Skandinavias ledende high-end konsepter for møbel og interiør. Men rask vekst er aldri målet. “Slettvoll skal vokse riktig, og i et tempo hvor kvaliteten blir ivaretatt”, sier daglig leder Bjørn-Helge Vik.
Slettvoll eies i dag av 2. og 3. generasjon Slettvoll. Mer enn 80 prosent av møblene produseres lokalt på Stranda, hvor Bjørn-Helge selv vokste opp. Møblene selges eksklusivt via 19 Slettvoll-butikker i Norge, Sverige og Danmark – med en omsetning på 500 MNOK i 2021, og en eksportandel på 30 prosent. Slettvoll har en sterk kultur for kvalitet – både for produktet, konseptet og i møte med kundene.
Terje Bøe
Spilka
Familieeide Spilka Industri fra Ålesund har en stolt historie med industriell design, og fikk sin storhetstid med oppfinnelsen av H-vinduet i 1959. Men da det gamle patentet gikk ut, ble teknologien snappet opp av konkurrenter, og etter hvert ble omsetningen nesten halvert.
De rettet blikket mot byggebransjen - en av de største klimasynderne som står for 40 prosent av energibruk og utslipp. Spilka øynet muligheter innen fasademarkedet og Spilka Building Solutions ble etablert. Administrerende direktør, Terje Bøe, kommer til IDC for å fortelle om snuoperasjonen.
Ole Andreas Alsos
NTNU
Hvordan designer man for tillit?
Shippingindustrien står overfor en ny tid. Selvkjørende skip er ikke lengre science fiction, men en mulig løsning på sjøfartens utfordringer med uregelmessige arbeidsskift, risikofylte arbeidsoperasjoner og tøffe klimakrav.
Men selv om teknologien har kommet langt, svekkes tilliten og markedsintroduksjonen av lite brukerorientert design. Med støtte fra Norges forskningsråd, skal NTNU og Sintef, sammen med Digital Norway, Blue Maritime Cluster og Ocean Autonomy Cluster, gjennomføre kapasitetsløftet Mennesket i fremtidens havromsoperasjoner.
Over de neste seks årene skal forskningsmiljø, næringsliv og studenter utvikle kapasitet og kunnskap til å ta menneskets rolle på alvor i designet av autonom havromsteknologi. Målet er å styrke innovasjonskraften og eksportmulighetene gjennom å designe for tillit til at framtidas autonome havromsteknologi ivaretar passasjerer og sjøfolk på en sikker, trygg og bærekraftig måte.
Nina Volstad
IDCs faste konferansier Nina Volstad vokste opp i Ålesund, og har studert design og entreprenørskap i Trondheim, Barcelona og Silicon Valley. Siden har hun tilbrakt over 15 år i Oslos designmiljø. I dag er Nina Head of Design i Carrot, en norsk startup som jobber med å knytte data til avfall. Målet er en sirkulær økonomi der avfall blir til ressurser og råvarer.
Nina tilbyr alltid masse energi, nytenkning og en ukuelig tro på at designprosess kan løse det aller, aller meste. Vi gleder oss til å ta imot henne på hjemmebane også i år!
Metteson
Årets underholdning er klar: Stjerneskuddet Metteson spiller på IDC Afterparty på Pir! Metteson spiller konserter det går gjetord om. Hans opptreden på by:Larm blir omtalt som en «hvor var du da...» opplevelse blant publikum som fylte Blå i Oslo til randen. Musikknyheter.no og Gaffa ga konserten 10/10 og terningkast 6.
Metteson har allerede fått oppmerksomhet i både inn- og utland som én av de nyeste stjernene som skinner ekstra sterkt på fremtidens himmel.