Foredragsholdere IDC 2023

Carrie Childs

Designsjefen i Patagonia til IDC!

Helt siden klatreren Yvon Chouinard startet Patagonia i 1973 har merkevaren hatt et klart fokus på bevaring av miljøet. Selskapets kommersielle suksess ga Patagonia muligheten til å ta et aktivt standpunkt mot forbrukersamfunnet, og i 2018 endret de selskapets visjon til “We’re in business to save our home planet”. I dag er de en av verdens mest anerkjente merkevarer.

Patagonia er et sertifisert B Corporation som innebærer at de er juridisk forpliktet til å stå til rette for selskapets påvirkning på omgivelsene. De har base i Ventura, California, og er anerkjent internasjonalt for friluftsklær og utstyr, miljøaktivisme og sin unike eierskapsstruktur der all fortjeneste utbetales som utbytte for å beskytte planeten. Som de sier selv: Jordkloden er Patagonias eneste aksjonær.

Patagonia er heller ikke redde for å ta politisk standpunkt. Fra små beskjeder på baksiden av merkelapper i klærne (“Vote the assholes out”) til å gå så langt som å saksøke president Trump i kampen for å bevare Bears Ears Nasjonalpark mot nedleggelse.

Carrie Childs er designsjef i Patagonia. Hun leder teamet sitt med fokus på å utfordre et forbrukersystem som drar ressurser ut av kloden uten å fornye dem. Samtidig skal innovative løsninger sørge for å opprettholde den høyeste standarden for produktkvalitet. Carrie har sin MFA i motedesign fra Academy of Art University, San Francisco.

Isabelle Ringnes

Hvorfor er mangfold så viktig?

Isabelle Ringnes er en sterk profil i Norges teknologiverden, spesielt kjent for sitt engasjement for mangfold og likestilling. I 2018 etablerte hun Equality Check, et teknologiprodukt som fremmer mangfold i næringslivet gjennom data. Gjennom TENK, som hun grunnla i 2015, inspirerer hun årlig hundrevis av kvinner til å utforske teknologibransjen.

I 2016 deltok hun på Singularity University ved NASA Research Center, en institusjon hvor hun siden har blitt en del av fakultetet. Ringnes har blitt utpekt som en av de mest innflytelsesrike menneskene innen tech i Norden.

På IDC skal Isabelle belyse et kritisk emne: Hvorfor er mangfold i utviklingsprosesser et uunnværlig skritt mot en mer inkluderende fremtid?

Kristin Fjeld | Polestar

Veien til null

Polestar skal levere en helt utslippsfri bil innen 2030. Er det mulig?

De kaller det sin egen månelanding. Polestars Project Zero har som mål å revolusjonere måten biler lages på. Derfor skal de identifisere og eliminere ethvert klimagassutslipp forbundet med hvert ledd i bilproduksjon: Fra utvinning av råvarer til produksjon, leveranse til kunden, og håndtering av avfall når bilens levetid en gang er over. Men hvordan levere det ypperste innen design uten at løsningene går på bekostning av planeten?

Kristin Fjeld er kommunikasjonsdirektør i Polestar. Hun har jobbet i selskaper som Microsoft, Adidas Group og H&M. I Polestar får hun jobbe midt i smørøyet - i skjæringspunktet mellom design, innovasjon og bærekraft.

Torkild Skjong | VARD Design
Tormod Linnerud | Hurtigruten

Nullutslipp med enorme batteri og seil

I 2030 skal et Hurtigruten-skip seile utslippsfritt mellom Bergen og Kirkenes, spekket med toppmoderne teknologi, enorme batteripakker, seil og integrerte solcellepaneler.

I samarbeid med forskningsinstituttet SINTEF og 12 andre norske partnere er Hurtigruten Norge i gang med å utvikle nullutslippsskip spesialtilpasset norskekysten, gjennom prosjektet «Sea Zero». Målet er å ha det første skipet klart til å seile innen 2030.

Konseptdesigner Torkild Skjong i VARD kommer til IDC sammen med prosjektleder i Hurtigruten Tormod Linnerud. 

Richard Seale | Seale Design LTD

AI-revolusjonen: Tidenes mulighet?

Hvordan former AI måten vi designer verden rundt oss på? Og hvordan kan vi bruke AI for å oppnå positive endringer som økt bærekraft og effektivitet? Den anerkjente industridesigneren og futuristen Richard Seale følger AI-utviklingen fra uke til uke, og bruker AI aktivt i sin designprosess. Gjennom foredraget sitt vil han illustrere hvordan fremskrittene effektiviserer hans egen designprosess og gjør idévisualisering lekende lett. Men midt i all denne innovasjonen: Hvordan påvirker teknologien menneskelig kreativitet?

Martine Aakre | Aalesund Protective Wear

Identitetskrise?

BLÆST har hatt rask vekst og medvind. Hvordan påvirker dette merkevaren og hvorfor er det så viktig å kjenne identiteten sin, spesielt i en vekstfase? 

Martine Aakre, COO i Aalesund Protective Wear, forteller om sine erfaringer og hvordan de ved hjelp av innsikt og strategi bygger en solid merkevareidentitet som skal møte morgendagens utfordringer.

Anders Drage | Micromilspec

Klokketro

En som har klart å oppnå suksess i et marked forbeholdt de færreste aktører er Anders Drage fra Ålesund. Hvordan klarte en grafisk designer å slå seg opp som klokkedesigner for Erling Braut Haaland og internasjonale militære spesialstyrker? 

Ove Pryde Pettersen | Inventas

Hva kjennetegner de som lykkes?

Fra livreddende sensorer til fartsoptimalisering for skilandslaget, og lydstudio i en kapsel. Inventas er Norges største produktutviklingsbyrå og sitter på en unik innsikt i hva som beveger seg innen produktutvikling og innovasjon i Norge. Daglig leder Ove Pryde Pettersen skal snakke om hva som kjennetegner de som lykkes.

Nina Volstad

Konferansier

IDCs faste konferansier Nina Volstad vokste opp i Ålesund, og har studert design og entreprenørskap i Trondheim, Barcelona og Silicon Valley. Siden har hun tilbrakt over 15 år i Oslos designmiljø. I dag er Nina Chief Product Officer i Carrot, en norsk startup som jobber med å knytte data til avfall. Målet er en sirkulær økonomi der avfall blir til ressurser og råvarer. Nina tilbyr alltid masse energi, nytenkning og en ukuelig tro på at designprosess kan løse det aller, aller meste. Vi gleder oss til å ta imot henne på hjemmebane også i år!